joi, 27 februarie 2014

Președintele rus Vladimir Putin a pus în alertă armata .

Tensiunea reînnoită în peninsulă ce găzduiește Flota Rusiei la Marea Neagră vine ca urmare a decidențiilor de la Kiev ce urmau să aprobe formarea noului guvern în urma fugii preşedintelui din capitală,după luni de proteste asupra deciziei de a stopa un acord cu Uniunea Europeană în favoarea unei legături mai puternice cu Rusia.

Ukraina pune propriile trupe de poliţie în stare de alertă maximă după ce zeci de persoane înarmate susținători pro-ruși au luat cu asalt și ocupat clădiri guvenamentale locale din regiunea Crimeea,devreme joi, și au ridicat un steag rusesc pe o baricadă.

Președintele în exercițiu al Ucrainei a spus că,dacă forţele ruse părăsesc baza lor plasată strategic în peninsulă,aceasta "va fi considerată o agresiune militară".Rusia deține o bază navală mare aflată în Sud-ul Crimeei,care a tensionat relațiile dintre cele două tări de peste două decenii.

Rusia a pus la îndoială legitimitatea noilor autorități ucrainene după ce preşedintele pro-rus Victor Ianukovici a fugit săptămâna trecută,și le-a acuzat incapacitatea de a controla radicalii care ameninţă populația vorbitoare de limbă rusă în Ucraina de Sud-Est care include și Peninsula Crimeea.

Oamenii care ocupă clădirea parlamentului local nu au exprimat imediat nicio cerere,dar au aruncat o grenadă "flash"ca răspuns la întrbările unui jurnalist.Ei purtau panglici negre și portocalii,un simbol rus ce simboliza victoria în cel de-al II Război Mondial și afișau o pancardă pe care era scris:"Crimeea este Rusia".

Președintele rus Vladimir Putin a pus,miercuri,în alertă armata pentru exerciții masive, implicând cele mai multe unități militare din Vestul Rusiei,iar armata a anunțat măsuri de consolidare a securității la sediul central al Flotei Rusești al Mării Negre aflat în peninsulă.

Manevrele militare vor implica aproximativ 150.000 de militari,880 de tancuri,90 de avioane și 89 de nave ale marinei ruse sunt destinate pentru a "verifica disponibilitatea trupelor de acțiune în situație de criză care amenință scuritatea militară a națiunii"a declarat ministru Apărprii Serghei Șoigu în comentariile efectuate de agnțiile de presă rusă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *