duminică, 4 aprilie 2010

Paşte Fericit!




„ Când îl veţi mânca,să aveţi mijlocul încins,încălţămintele în picioare şi toiagul în mână;şi să-l mâncaţi în grabă;căci sunt Paştele Domnului”.(Ex. 12.11)
Mielul de parte bărbătească desemnat pentru moarte trebuia să fie „fără cusur”(Ex. 12:5);mielul prefigurează neprihănirea lui Hristos,Fiul desăvârşit al lui Dumnezeu (compară cu Ioan 8:46; Evr. 4:15).
Mielul de Paşte trebuia să fie mâncat împreună cu pâine nedospită (Ex. 12:8).
Pâinea simbol al Crestinismului prin cuvintele spuse de Iisus: "Luaţi şi mâncaţi.Acesta este Trupul meu.Eu sunt pâinea vieţii,cel care va veni spre mine nu va suferi de foame".Evreii, in mod traditional, nu erau consumatori de pâine, nomazii hrănindu-se cu carne de oaie.Primul contact al evreilor cu pâinea a fost în perioada sclavagistă din Egipt.Pâinea cunoscută de ei avea forme de galete crescute,datorită drojdiei,coaptă pe pietre calde,considerând ca pâinea crescută este un aliment cotidian,iar pâinea necrescută ofranda divină.În acea epocă,pâinea era alimentul cel mai răspândit
Această pâine nedospită a reprezentat despărţirea de Egipt a Israeliţilor răscumpăraţi,adică de lume şi de păcat (vezi Ex. 12:15 ). În mod asemănător,poporul răscumpărat al lui Dumnezeu este chemat să se separe de lumea păcătoasă şi să se dedice numai lui Dumnezeu .

Oul de PaşteObiceiul colorării ouălor s-a transmis creştinilor şi este încă practicat mai ales la popoarele Europei şi Asiei.Spre deosebire de alte ţări ale Europei, unde obiceiul s-a restrâns sau a dispărut, la români a înflorit, atingând culmile artei prin tehnică, materiale, simbolica motivelor şi perfecţiunea realizării.Folclorul conservă mai multe legende creştine care explică de ce se înroşesc ouăle de Paşti şi de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Cea mai răspândită relatează că Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a pus coşul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Isus.Domnul,văzând că ouăle s-au înroşit,a spus celor de faţă:"De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea,după cum am făcut şi eu astăzi".Lumină în suflete la drum şi în case!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *